Lahad Datu, Sabah tidak tenteram. Tiga komando polis terbunuh semasa bertempur dengan kumpulan penceroboh bersenjata dari Selatan Filipina kat kampung Tanduo.

Selain Arwah Insp Zulkifli Mamat dan Arwah Sarjan Sabaruddin dari Unit 69 Komando, Kpl Azman Ampong diberitakan turut terkorban.

AL-FATIHAH buat wira negara.

!

Dalam keadaan ini beberapa teori konspirasi turut dikeluarkan beberapa pihak. Ada yang mengatakan bahawa apa yang sedang berlaku sekarang adalah perancangan parti kerajaan Barisan Nasional.

Sekaranglah masa yang sangat sesuai untuk UMNO dan Barisan Nasional kelihatan seperti hero dan mengalihkan perhatian rakyat Malaysia terhadap pelbagai isu yang timbul satu demi satu semasa negara kita menghampiri pilihanraya umum, PRU-13. Rakyat akan mula hilang fokus bagi memastikan kerajaan yang ada sekarang kalah dalam PRU-13 ekoran kejadian pertempuran ini.

Huish, macam dalam filem pulak! Fakta untuk kepentingan politik semata-mata atau realiti? Ini soal keselamatan negara dan keamanan rakyat. Biar betul-betul sikit.